Kotkan VePe-lansut

Subtitle

VESIPELASTUS ELI "VEPE"

Mikäli haluat esiintyä eduksesi, kekkuloida korkokengissä ja minihameessa auringon loistaessa lämpöisenä ihollesi, voit unohtaa tämän harrastusmuodon kalenteristasi.

Kuten sanonta kuuluu; VEPE on urheilulaji, jossa
Koiran ohjaaja kastuu …
Kumiveneen soutaja kastuu …
Kilpailun tuomari kastuu …
Joskus jopa kilpaileva koirakin kastuu ...

VEPE eli koirien vesipelastus on siis laji, jossa vaaditaan reipasta urheiluhenkeä, itsensä peliin laittamista ja huumoria ja vielä kerran huumoria.


PIKKUISEN HISTORIAA

Jo 1700-luvulla pidettiin Euroopassa koiria, joita kutsuttiin nimellä ”koira Newfoundlandista”. Nämä koirat olivat nykyisten LANDSEERIEN (Landseer E.C.T) ja Newfoundlandinkoirien esivanhempia.

Koirat rakastivat uimista ja vedessä työskentelyä, joten kalastajat käyttivät niitä apunaan pelastamassa veteen pudonneita ihmisiä kuivalle maalle ja sukeltamassa irti rantakiviin tarttuneita verkkoja.

Englannissa alettiin 1900-luvun alussa järjestämään Watertrial - kilpailuja, joissa arvostettiin koiran luontaista halua/viettiä toimia ja pelastaa vedessä.

VEPE NYKYAIKANA

Vepe-kokeita järjestetään nykyään mm. USA:ssa Kanadassa, Belgiassa, Ranskassa, Hollannissa, Englannissa, Italiassa, Sloveniassa, Ruotsissa ja tietysti Suomessa. Jokaisen maan säännöt ja koeliikkeet poikkeavat hiukan toisistaan. 

Belgiaan laji oli tullut vuonna 1984, josta sen sitten toi Suomeen Eero Hällfors vuonna 1989.

Viralliseksi koemuodoksi Vepe tuli Suomessa vuonna 1992, silloin koeajalle. Nykyiset säännöt ovat olleet voimassa 1.5.2004 alkaen.


MITÄ TARKOITUSTA KOKEILLA SITTEN ON?

Vepe-koe on niin sanottu rodunomainen koemuoto, eli sillä on erityisesti tarkoitus pitää yllä alkuperäisrotujen, landseereiden ja newfoundlandinkoirien, pelastusvaistoa ja uintitaitoa.

Kokeessa testataan myös koiran kykyä toimia vedessä, mitataan sen fyysistä kuntoa sekä testataan koiran rodunomaisia taipumuksia.

Kokeiden tarkoituksena on myös kehittää vesipelastuksen harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa. Kokeilla lisätään myös tietoa koiran kouluttamisesta ja soveltuvuudesta pelastustoimintaan vedessä.KUKA LAJIA VOI HARRASTAA?

Lajia voi harrastaa melkein kaiken rotuisilla koirilla. Seuraavat seikat on kuitenkin hyvä huomioida, ennen kuin lähtee ostamaan kumivenettä ja pelastuspukua.

-Koiran tulee uida mielellään
-Koiran on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan riittävän voimakas ja kookas hinatakseen niin venettä kuin -ihmistäkin vedessä, myös kovassa tuulessa
-Koira ei saa olla arka tai epäluuloinen, eikä missään tapauksessa agressiivinen vieraita ihmisiä kohtaan
-Koiralla on oltava perustottelevaisuus kunnossa


KUKA VOI OSALLISTUA KOKEESEEN?

Kokeeseen voivat osallistua rekisteröidyt landseer- ja newfoundlandinkoira-rotuiset koirat jotka ovat täyttäneet 6kk.

Muun rotuiset rekisteröidyt koirat voivat osallistua kokeeseen suoritettuaan hyväksytysti soveltuvuuskokeen.

Mikäli koira ei kahdella yrittämällä pääse läpi soveltuvuuskokeesta ei sillä ole mahdollisuutta osallistua virallisiin koeluokkiin.


http://www.landseeryhdistys.fi/vepe.htm

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.